Waarom voedingsvezel

Dat brood gezond is, is algemeen bekend. Maar wat maakt het brood nu eigenlijk zo gezond? Het Voedingscentrum geeft aan dat gezonde voeding voor volwassenen zo'n 30-40 gram vezels per dag zou moeten bevatten. Slechts 10 procent van de Nederlanders haalt momenteel deze aanbeveling.

Brood is een belangrijke bron van vezels. Vollerkoren bevat 9,5 gram vezels per 100 gram brood. VollerKoren helpt je om de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid voedingsvezels te eten. Sinds de introductie van VollerKoren in 2009 is de vezelboodschap altijd relevant  gebleven. Uit recent onderzoek van de Universiteit van Maastricht is wederom gebleken dat Volkorenbrood essentiĆ«le voedingsstoffen bevat.

Voedingsvezels komen alleen voor in planten, dus ook in graan. Omdat de voedingsvezels met name aanwezig zijn in het buitenste deel van de graankorrel, bevat brood een hoger gehalte aan voedingsvezels naarmate de meelsoort een groter deel van de tarwekorrel bevat. Volkorenmeel heeft dus een hoger gehalte aan voedingsvezels dan bloem.

De vezels in graan zijn voornamelijk zogenaamde niet-fermenteerbare voedingsvezels. Deze vezels verlaten het lichaam ongewijzigd. Dit soort voedingsvezel:

  • vergroot het volume van de darminhoud;
  • bevordert de bewegelijkheid van de darm;
  • zorgt voor een vlotte stoelgang;
  • bindt stoffen aan zich, zoals cholesterol;
  • geeft sneller een vol gevoel.
actiekader
doorsnede