Spijsvertering

Het belang van gezonde spijsvertering
Gezond eten is een erg belangrijk onderdeel van de zorg voor het lichaam. Er is een duidelijk verband tussen voeding en de spijsvertering en stoelgang. Voor een gezonde spijsvertering is met name vezelrijke en gevarieerde voeding van belang. Vezels stimuleren de darmwerking en zorgen voor een goede stoelgang. Door gevarieerd te eten, zorgt u ervoor dat u alle belangrijke voedingsstoffen binnen krijgt.

In 2006 heeft de Gezondheidsraad onderzoek gedaan naar de vezelconsumptie van Nederlanders. Hieruit bleek dat 90% van de Nederlanders te weinig vezels eet. Dit kan leiden tot spijsverteringsklachten, maar ook tot overgewicht. Vezels hebben namelijk een hongerstillend effect; uw maag wordt snel gevuld met een vezelrijke voeding, maar het levert weinig calorie├źn.

Vezelrijke voeding kan spijsverteringsklachten en problemen met de stoelgang voork├│men. Bestaande klachten kunnen verminderen en zelfs verdwijnen door het gebruik van een vezelrijke voeding. Door de sponswerking van vezels helpt een vezelrijke voeding zowel bij diarree als bij verstopping. De vezels zwellen op en zorgen daardoor voor een vaste, maar toch soepele ontlasting.

Daarnaast is het eten van weinig vezels een risicofactor voor het ontstaan van verschillende darmaandoeningen, zoals het prikkelbaar darm syndroom (PDS) en divertikels. Ook zijn er aanwijzingen dat een vezelrijke voeding beschermt tegen het ontstaan van slokdarmkanker en darmkanker. Er is echter meer wetenschappelijk onderzoek nodig om een duidelijk verband aan te tonen.

Ga voor meer informatie naar www.spijsvertering.info

actiekader